Manglende tænder

Manglende tænder

En manglende tand

Hvis du har mistet en tand på grund af paradentose, caries, eller ved en ulykke, vil den oftest kunne erstattes med et tandimplantat. Bagefter kan der monteres en porcelænskrone på implantatet for at styrke den yderligere.

Resultatet af en tandimplantat-behandling er en fuldt funktionel tand, tyggemæssigt såvel som kosmetisk, og den store fordel ved behandlingen er, at du kan erstatte en enkelt tand med noget, der sidder 100 procent fast, uden at skulle bore i én eller flere tænder.

Flere manglende tænder

Har du været uheldig at miste flere tænder, kan de erstattes med faste porcelæns-tænder monteret på implantater. Princippet er det samme som en implantatbehandling af en enkelt tand, forskellen er, at der anvendes flere tandimplantater og flere porcelænstænder.

Porcelænstænderne her sidder ofte sammen på række, og det kaldes en bro eller en implantatbro. Når der mangler mange tænder, er det sjældent nødvendigt at isætte et implantat pr. porcelænstand.

Et eksempel på denne form for tandimplantat-behandling er en fuldkæbebro (implantatfuldbro), som består af 10-14 porcelænstænder, og erstatter alle tænderne i over- eller undermunden. Sædvanligvis forankres en fuldbro på fire til seks implantater. Komforten, funktionen og kosmetikken med implantatbroer er så god, at det føles som at have nye, naturlige tænder.

Tryklåsproteser

Implantater kan også hjælpe folk med protese. At have en helprotese, et gebis, er oftest et stort handicap for den enkelte. Aftagelige proteser både gnaver og slider på gummen og skal ofte tilpasses. Derudover sidder proteser ikke fast som rigtige tænder, og det kan tit hæmme brugerens mulighed for fx. at bide i en gulerod, et æble, eller tygge en god og velsmagende bøf, at le, synge eller råbe begejstret i sociale sammenhænge. Alt dette kan du komme til at gøre igen ved hjælp af tryklåsproteser / hybridproteser.

Tryklåsproteser og implantatproteser

Implantater kan, med undtagelse af porcelænstænder, også forsynes med forskellige låseanordninger til fastgørelse af proteser. Den simpleste form kaldes en tryklåsprotese eller en hybridprotese, og den fungerer fuldstændig som en tryklås i en skjorte eller et par bukser. Han-delen (patricen) monteres på tandimplantatet, og hun-delen (matricen) monteres i protesen. Protesen kan så ”knappes” fast på gummen. Det optimale antal implantater til tryklåsproteser og hybridproteser er tre eller fire styk i undermunden. Det skyldes, at en protese forankret på kun to implantater, altid vil kunne vippe en smule, og det kan undgås med mere end to implantater.
Det optimale antal implantater i overmunden er normalt fire til seks styk. Det skyldes, at kæbebenet i overmunden er blødere og svagere end i undermunden (underkæbeknoglen er en bevægelig knogle, som derfor er tættere i strukturen og stærkere). Antallet afhænger generelt af den enkeltes anatomi og behov.

Tryklåsproteser og hybridproteser forbedrer livskvaliteten for protesebrugeren i en grad, der skal opleves for at kunne forstås. Begge dele skåner gummen og kæbebenet og bliver ikke løsere med tiden, som almindelige aftagelige tandproteser har tendens til.

Følg os på de sociale medier